Τι συμβαίνει με το ΒΟΕΑ-ΜΤΣ[προικοδότηση]

Posted on Posted in Άρθρα-Απόψεις
Μετά  τη σημερινή ανακοίνωση του ΜΤΣ κι επειδή μου δημιουργήθηκαν περισσότερες απορίες από όσες μου λύθηκαν επικοινώνησα με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, γνωρίζοντας ότι ουδέποτε σταμάτησε η απόδοση του ΒΟΕΑ για τα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) αποφάσισε και το εφαρμόζει ήδη, να αποδίδει το Βοήθημα Οικονομικής – Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), ως εξής:
(1) Σε όλα τα τέκνα των εν αποστρατεία στελεχών που αποστρατεύθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 και δικαιούνται ΒΟΕΑ μετά τη συμπλήρωση των 25 ετών, σύμφωνα με την παλαιά νομοθεσία.
(2) Για τα τέκνα που οι γονείς τους θα αποστρατευθούν από 1 Ιανουαρίου 2017 και μετά, που ισχύει ο ν.4472/2017, με τον οποίο καταργήθηκαν οι μισθολογικοί βαθμοί και κατατάχθηκαν πλέον σε  κλιμάκια ανάλογα με την προέλευση, και μέχρι να εναρμονισθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με το ν.4472/2017, θα αποδίδεται ως προκαταβολή το 90% από αυτό που θα εδικαιούντο με βάση την παλιά νομοθεσία.
Με κάθε ειλικρίνεια δε γνωρίζω αν και ποία θα είναι η επίπτωση (μείωση ή αύξηση μεριδίων) και σε ποιες κατηγορίες για τον υπολογισμό του ΒΟΕΑ σε περίπτωση που ο υπολογισμός αυτός γίνει σύμφωνα με το ν.4472/2017. Ούτε ακόμη ποιο από τα παραπάνω Μετοχικά Ταμεία αποφάσισε το ορθότερο. Άραγε προβλέπει ο νόμος την αναδρομική εφαρμογή; Απ’ ότι γνωρίζω ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2017.
Αλγεινή εντύπωση όμως μου δημιουργεί γιατί ακόμα μια φορά το γεγονός ότι τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς και το 68% της ΕΛΑΣ και τα παιδιά τους βρίσκονται στο σκοτάδι. Πότε περίμενε το ΜΤΣ να μας ενημερώσει; Γιατί ο παλαιός πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΑΣ που συμμετείχε στο ΔΣ του ΜΤΣ παρέλειψε να μας ενημερώσει; Ρωτήθηκε η άποψη του ΔΣ της ΕΑΑΣ; Μας υπολογίζει άραγε κανείς; Πότε περίμενε η κυβέρνηση να νομοθετήσει; Πολλά τα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις… Ναι το γνωρίζω, ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΜΤΣ και ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΑΣ ανέλαβαν πριν λίγο καιρό, με ότι αυτό συνεπάγεται… Οι προκλήσεις όμως είναι πολλές και πολλά θέματα έχουν μπει κάτω από το …χαλί. Όταν το σηκώσουμε θα ψάχνουμε για μέρισμα…
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
Σημείωση: Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι είναι το ΒΟΕΑ και για να μην νομίζουν ότι πρόκειται για επιπλέον παροχή και προνόμιο, ενημερώνω ότι είναι χρήματα των γονέων που αποταμιεύονταν, μήνα με το μήνα, στα Μετοχικά Ταμεία και αποδίδονταν στα παιδιά τους με τη συμπλήρωση των 25 ετών.
Πηγή: apostolospapaparisis.blogspot.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *